Pověsti zkrácené

03.11.2011 13:30

Železná panna

 

Ta jenž tu stojí, je Železnou pannou – krutým spravedlivým duchem je, jenž již dlouhou dobu bdí nad úctou a dobrými mravy po celý čas města Českých Budějovic, až do dnešních dnů…. Těm jichž bylo málo lámat za zradu, krádež, nevěru či mord kolem, lít jim do hrdla olovo či ztrestat je nějakým jiným častým středověkým trestem, život v právu uzmula sama železná panna. Figura z necitelného železa, jenž byla samý nůž a hák…. Odsouzenci však nebyli svíráni do jejích útrob jako do pouzdra smrti, železná panna zabíjela obětím – vysunula se z přístěnku ve zdi, sevřela odsouzence a ten v zápětí vykrvácel z kopy ran, neboť z těla panny se vynořily dýky a nože a železné ostny…. Dnes velké štěstí máš, kdy potkal ses jen s přízrakem.

 

Bludný kámen

 

Místem je, kde se pod proradnou děvou brána do pekel rozevřela a čert ji za její nestoudný život odnesl… svatý muž pak kamenem s křížem, modlitbou a svěcenou vodou uzavřel místo, kde o život pozemský mnozí zvědavci přišli…

Kdo na bludný kámen šlápne, 3 dny se z města nedostane….

Kdo ho překročí, ten v ulicích zabloudí…

Je místem kam padla hlava posledního odsouzence, kterého na náměstí sťaly (na místě kašny stálo popraviště)

Koho přinutí na kámen šlápnout a udělá to, bude mít nadosmrti toulavé boty…Kdo toho člověka přinutil se však dostane do moci kamene a ten jej k sobě připoutá a ve městě zůstane…..

 

Pohřební vůz

 

V tomto místě na ovocném trhu u Černé věže měl přístřeší pohřební vůz, jenž vozil nebožtíky k poslednímu odpočinku….V noci, když zvon odbyl jedenáctkrát, vyjel vůz do temných Budějovických uliček a rachotil tam po dlážděních, skřípěl a sténal až do samé půlnoci… každý tehdy obcházel ta místa obloukem neboť se říkalo, že se na pohřebním voze projíždí sama zubatá…. Až švec zlé kouzlo zlomil a to jen svou neopatrnou zvědavostí, kdy na vůz nasedl okolo jedenácté, avšak ten se již nikdy nerozjel… ani v jedenáct ani v jednu.

 

Kamenná žába

Snad všichni Budějovičtí znají kamennou žábu, ale málokdo ví, že její duch zde obchází a stále čeká….

Zlým kouzlem ji čarodějnice vykouzlila pro ochranu zlatého pokladu a když ten byl objeven, měla se i žába ztratit,  leč objevila se jako ničitel stavby dominikánského kláštera a po mnohých zaříkáních stále sedí na jeho zdech….

Žába nenápadně, každý rok o kousíček zalézá do zdi, až se jí podaří zalézt úplně, kostel spadne a žába z jeho sutin opět zmizí, aby mohla……..

Možná si to žába  přeci jen rozmyslela neb si mnozí všimli, že nenápadně leze nahoru…. A až doleze na nejvyšší místo bude prý konec Světa… No tak nevím co je lepší….

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Piškóti 9.oddíl

Skautské centrum Valcha
Stromovka 3
České Budějovice
370 01


607 787 706